Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium logó

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium

Interdiszciplináris szakmai közösség Budapest belvárosában

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium tagjai szakmai és közösségi életüket gazdagítva különböző rendezvényeket tartanak. Ilyenek a tanév során több alkalommal, különböző témákban megrendezett teaházak. Ezen alkalmakkal, egy meleg tea mellett, személyesen, interaktív módon találkozhatunk olyan előadókkal és szakemberekkel, akiket egyébként csak képernyőről, vagy az egyetemek katedráiról, távolról ismerünk.

Legnagyobb szabású rendezvényünk a félévente megtartott Szimpózium. A Szakkollégium működése óta már több mint húsz került megrendezésre. Ezen alkalmakkor egy konkrét téma köré szervezünk konferenciát, előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel, körbejárva azt több nézőpontból, neves szakemberek és közéleti személyiségek közreműködésével. A konferenciákat közel féléves előkészítés és szervezői munka előzi meg, hogy fenntarthassuk a rendezvény magas színvonalát.

Gerendai Károly üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója volt a 2017-es év első Szent Ignácos Public Lecture vendége. Lehetőségünk nyílt beszélgetni vele a Sziget megálmodásáról, a vállalkozói élet nehézségeiről, a magyar gasztronómiáról, a tervezett olimpiáról és még sok másról.

Bővebben...

Ötnapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjai Brüsszelben más szakkollégisták társaságában.

Bővebben...

Kollégiumunk diakónusát, Horváth Ferenc SJ-t Székely János esztergom-budapesti segédpüspök december 3-án pappá szentelte a budapesti Jézus Szíve templomban.

Bővebben...

A Gyökerek Tábor stábja megrendezte hagyományos Hálavacsoráját azoknak a kedves támogatóinknak és barátainknak, akik bármilyen módon – lehetőségükhöz képest – hozzájárultak a Tábor sikeréhez és a gyerekek felhőtlen öröméhez. 

Bővebben...

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban a lelkiségi programokat a Spiri Team szervezi. Tagjai kollégisták, illetve Horváth Feri SJ, kollégiumi lelkészünk. A Spiri Team advent első vasárnapjára máriaremetei kirándulással és közös gyertyagyújtással készült.

Bővebben...

November 22-én sikeresen lezajlott a Köz-Gazdaság című tanulmánykötet bemutatója a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karán. A Köz-Gazdaság a Corvinus Egyetem Közgáz Alma Mater Egyesülete által szerkesztett tudományos folyóirat. Idén egy, a Magyar Nemzeti Bank által kiírt pályázat keretében lehetőség nyílt arra, hogy kollégiumunk együttműködjön az Egyesülettel és Sárvári Balázzsal tanár úrral, így a kötetben a szakkollégiumi keretek között megrendezésre kerülő Közgazdaságtan kurzust végző hallgatóink írásai is helyet kaphattak.

Bővebben...

Csütörtökön Thomas Hanson Úr, az Egyesült Államok korábbi diplomatája látogatott el hozzánk egy Public Lecture keretében. Előadása során körbejárta azt a témát, melyet szakértők ezrei és önjelölt szakértők milliói boncolgatnak manapság: Hogyan nyerte meg Donald Trump az amerikai elnökválasztást? 

Bővebben...

Ignácos hagyomány szerint a kollégium elsős évfolyama és az őket segítő seniorok minden év novemberében egy közös hétvégén vesznek részt. Az alkalom célja amellett, hogy a gólyáknak lehetőséget biztosít az egyetem és az Ignác lüktető életéből való rövid kiszakadásra, az, hogy a friss Ignácosok az elmúlt két hónapra közösen visszatekintve értékeljék a Szent Ignác tanulmányi rendszerét és a közösségbe való integrálásuk megvalósulását.

Bővebben...

Tisztelettel meghívjuk Önt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara által szervezett workshopra. A kötet több oldalról igyekszik megközelíteni a globalizáció, a közgazdaságtan és a teológia kapcsolatát. 

Bővebben...

November 11-12-én az Európai Unió működését modellező szimulációt rendezett a Negotiation Moot szervezet a Pallas Athéné Domus Scientiae alapítvány támogatásával a világ több országából érkező diákok számára, amin szakkollégistáink közül is voltak résztvevők. A játékra a MAGIS Maribori Jezsuita Kollégiumból (MAGIS – Jezuitski kolegij v Mariboru) és a Ljubljanai Jezsuita Kollégiumból (Jezuitski kolegij v Ljubljani) is érkeztek fiatalok.

Bővebben...

A Georgetown University volt dékánhelyettese, Dr. John R. Siberski pszichiáter szakorvos és jezsuita atya látogatott el hozzánk a Szakmai Team által szervezett teaházra.

Bővebben...

Október 27-én ellátogatott kollégiumunk egy kisebb csapata az idén (szeptember 21-én) alakult Pozsonyi Magyar Szakkollégiumba. A szakkollégiumot a Pro Collegio Posoniensi Alapítvány indította, amely kuratóriumának Feledy Botond is tagja. A gratuláció már megtörtént az intézmény megnyitásakor, most a személyes találkozás alkalmával a tapasztalatcserére, ismerkedésre került a hangsúly.

Bővebben...

Szakkollégiumunk fontos pillére a lelkiség, ennek megélésére volt lehetősége annak a tizenhat szakkollégistának, akik részt vettek az őszi lelkigyakorlaton. Félévenként tartunk egy közös lelkigyakorlatot, ezek közül hagyományosan az őszi elcsendesedőbb, míg a tavaszi közösségibb jellegű.

Bővebben...

A 2024-es magyar olimpiai pályázat megosztja a közvéleményt, és legfőképpen a hazai értelmiséget. Szakkollégiumunk is egy heterogén helyszín ebből a szempontból, egyaránt találkozhatunk a rendezést támogató és az azt élből elutasító álláspontokkal is.

Bővebben...

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatói nevében sok szeretettel meghívjuk Önt szakkollégiumunk hagyományos Díszvacsorájára, melyet 2016. november 10-én, csütörtökön 18 órától rendezünk meg a Párbeszéd Háza Dísztermében.

Bővebben...

Idén az október 23-i forradalom és szabadságharc megemlékezésére rendhagyó módon kerítettünk sort: a Jezsuita Rend kommunista elnyomás alatti tevékenységéről és megpróbáltatásairól hallhattuk Dr. Bánkuti Gábor egyetemi adjunktus előadását a Szakmai Team szervezésében.

Bővebben...

Minden félévben sikerül azt a közösségi igényünket kielégíteni, hogy egy egész hétvégét együtt töltsünk – kiszakadva a kollégium falai közül - valahol távolabb a budapesti pörgéstől. Idén a Közösségi Team választása Vácra esett, így ott lehettünk részesei a szép élményeknek.

Bővebben...

Szeptember végén 30 szakkollégium több mint 80 képviselőjét láthattuk vendégül az év első Interkoll találkozóján, a Szakkollégiumok Egyeztető Fórumának ülésén. 

Bővebben...

Csütörtökön Balázs Lajos, az MTA CSFK KTM Csillagászati Intézet professzora látogatott el hozzánk. Előadásában igyekezett a csillagászat tudományos eredményeit a hit rejtelmeivel összeházasítani, hogy nekünk, keresztény értelmiségnek tiszta képünk legyen arról, meddig is terjed a tudomány, és hol kezdődik a hit. 

Bővebben...

A Gyökerek Tábor stábja – amely nagyrészt szakkollégistákból és barátainkból áll – ismét összeült, hogy előkészítse a 2017-es tábor szervezését és a tábor életének őszi menetrendjét.

Bővebben...

Immár hagyomány, hogy a Jezsuita Roma Szakkollégium (JRSZ) és a SZIK minden évben vendégül látják egymást, hogy a szakkollégisták jobban megismerhessék egymást, illetve a két intézmény közötti kapcsolat minél szorosabbá váljon.

Bővebben...

Nem gólyatábor, nem beavatás, hanem a közös munka kezdete - adta meg a felütését Feledy Botond a szakkollégium 2016-os nyári táborának. És valóban, szokásos nyári táborunkban sokat dolgoztunk együtt.

Bővebben...

Közös szentmisével és évnyitó ünnepséggel indult a tanév a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban.

Bővebben...

Egész évben vártam a Gyökerek tábort, nem hiába. Július elején 34 gyerek jelenlétében aranyozhattuk be a nyári szünet első napjait. A tábor előtti napokban megfeszítetten dolgoztunk azon, hogy minden időben a helyére kerüljön, s mire megérkeznek a gyerekek a lehető legnagyobb mértékben rájuk tudjunk figyelni. Mindannyian különböző élethelyzetből érkeztünk, hogy közösen, hasonlóan szép élményeket éljünk meg.

Bővebben...

Idén 29. alkalommal rendeztük meg a Studia Ignatiana konferenciát a Párbeszéd Háza Matteo Ricci termében, ahol a SZIK harmadéves diákjai adták elő konferenciadolgozatukat. Prezentációikat egy-egy rövid vita követte az eseményt pedig bankett zárta.

Bővebben...

2016. április 8-án harmadik alkalommal rendeztük meg már hagyományosnak számító álarcosbálunkat. A rendezvényre meghívtuk az összes budapesti szakkollégium hallgatóját, öregdiákjainkat és barátainkat. A helyszín a kollégiummal szomszédos Párbeszéd Háza volt, melynek nagytermében táncoltunk, egy kisebb termében pedig a csendes beszélgetésnek biztosítottunk lehetőséget.

Bővebben...

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium huszonnyolcadik szimpóziumát szervezte meg április nyolcadikán. Az ilyen rendezvények célja, hogy olyan témákra összpontosítsa a résztvevők figyelmét, amelyek mellett egy felelős keresztény ember nem mehet el vélemény nélkül. A mostani délután témája ebből a szempontból minden bizonnyal elsöprőbb volt bármelyik korábbinál, mert egy olyan kérdést járt körbe, amelynél égetőbb soha nem adódik a teremtett lélek életében: hogy mi a boldogság.

Bővebben...

Vendégül látta az "ignácosokat" a "hársfa". Március 16-án szerdán egy kisebb csapat látogatott el szakkollégiumunkból a Semmelweis Egyetem Hársfa utcai Korányi Frigyes Szakkollégiumába.

Bővebben...

Idén első alkalommal került megrendezésre a JEK, vagyis a Jezsuita Egyetemi Kollégiumok szimpóziuma a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, a Jezsuita Roma Szakkollégium és a Szegedi Kaszap István Kollégium közös szervezésében.

Bővebben...

Az első évfolyamos szakkollégisták a február 12-14 között Győr-Ménfőcsanakon töltötték együtt az első szakkollégiumi félévüket hivatalosan is lezáró csapatépítő hétvégét. 

Bővebben...

Anna Smith Lacey volt washingtoni politikai attasé, Kőrösi Csaba, környezeti fenntarthatósági igazgató, valamint Kendernay János, az Európai Külügyi Szolgálat diplomatája látogatott el hozzánk két héten belül. Mindhárom beszélgetés érdekfeszítően és tanulságosan végződött.

Bővebben...

Vendégünk volt Csíkszentmihályi Mihály, a világhírű flow-elmélet megalkotója, immár Prima Primissima díjas pszichológus professzor.

Bővebben...

Legyen szó bármilyen szent vagy profán cselekményről, lezárttá és megáldottá igazán csak a hálaadással válik. Hiába telt el tehát négy hónap azóta, hogy az utolsó csapatot is fölsegítettük a vonatra a tizenharmadik Gyökerek Tábor utolsó napján, küldetésünk ténylegesen csak múlt hét pénteken vált lekerekítetté. Ekkor tartottuk ugyanis - hagyományainkhoz híven - a hálavacsoránkat, ahol megvendégeltük mindazokat, akik támogatásukkal nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a tábor sikeres megszervezéséhez. Hozzájárulásuk révén idén júliusban ismételten Magyarországon táboroztatott egy nagy csapat határontúli, nehéz sorsú magyar gyereket egyetemista fiatalok egy maroknyi csoportja, akik közül jó páran Szakkollégiumunk jelenlegi vagy volt lakói. Az egy héten át tartó tábor során a résztvevők keresztül-kasul bejárták Budapestet, annak környékét, illetve eltöltöttek egy délutánt a Balatonnál is. A mozgalom célja, hogy megerősítse azokat a kötelékeket, amelyeket a határ megosztó vonala gyengíteni látszik.

A programsorozat végén a búcsúzó gyerekek sírva köszönnek el egymástól és tőlünk. Szemükből, szavaikból, öleléseikből olyan erő fakad, mely a következő évben is részvételre sarkallja az itthoni segítőket. Ebből az érzésből szerettünk volna minél többet átadni azoknak, akik személyesen nem tudnak ott lenni a táborban, de a közös ügyért évről évre velünk karöltve harcolnak. Isten fizesse meg Nekik jóságukat!

A Public Lecture rendezvénysorozatunk következő vendégeként - Coleen Bell és Lezsák Sándor után - Csák Jánost, korábbi londoni magyar nagykövetet, a MOL és a Westel egykori elnökét, a Heti Válasz volt tulajdonosát üdvözölhettük. A sokoldalú üzletember lebilincselő és interaktív előadással készült, amelynek fókuszában a személyes és történelmi életideálok álltak.

Bővebben...

Az interdiszciplinaritás vezérelve, amelyre igyekszünk szakmaibb tevékenységeink javát fölfűzni, nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a tudományok között ívelünk hidat, hanem abban egyaránt, hogy egy adott területen belül is szerteágazóbb, kifinomultabb szemléletmódot valósítunk meg. Ennek nyomán nem elégszünk meg azzal a politikai híranyaggal, amelyet a médián keresztül kapunk, hanem lehetőségeinkhez mérten törekszünk a közéleti palettát a szélesítés mellett mélyíteni is.

Bővebben...

Egy hónap sem telt el a V4 Stratagem Konferencia óta, ismét egy nemzetközi szakkollégiumi programon vehettek részt a szentignácosok: a pozsonyivánkai Antona Neuwirth testvérkollégiumunkban járt küldöttségünk az elmúlt hétvégén. A jezsuita kötődésű intézmény – amely egyben Szlovákia egyetlen szakkollégiuma is – régi ismerősünk: az őszi félévekben meghívnak minket egy hétvégére, a tavasziakban pedig ők látogatnak el hozzánk. Tapasztalatokat cserélünk, szakmai programokat szervezünk, és természetesen egyre erősebbé fűzzük a kollégisták közötti baráti kapcsolatokat.

Bővebben...

Október 9. és 11. között rendeztük meg a V4 STRATAGEM konferenciát a Visegrád Alap támogatásával. Az eseményen a SZIK mellett a szlovák Antona Neuwirtha Kollégium, a cseh KADEFIK diákszervezet, valamint a lengyel Centrum Myśli Jana Pawła II képviseltette magát. Ezen túl vendégül láttunk szlovén és horvát hallgatókat is. 

A konferencia fókuszában egy STRATAGEM elnevezésű, Dennis Meadows által kidolgozott modellen (A Növekedés Határai) alapuló, szimulációs játék állt, amely egy egész napot vett igénybe. A játék során valóban egy szegény, túlnépesedő és exponenciálisan fejlődő ország modelljével ismerkedtünk meg. Döntéshozó szerepében kellett megoldani egy ország problémáit a matematikailag leírt bonyolult társadalmi-gazdasági összefüggésrendszerek ismeretében. A játék azonban nem csupán a komplexitása miatt jelentett kihívást, hanem kooperációs készségeinket is igénybe vette, hiszen igen gyors csoportdöntéseket kellett hozni. Ezeket a döntéseket az is nehezítette, hogy gyakran olyan morális tartalommal bírtak, hogy a gyorsabb növekedés érdekében csökkentsük-e az emberek jólétét vagy a túlnépesedés elkerüléséért éhezzen-e a lakosság.

Dr. Kuslits Béla, szociológus, a játék vezetője, aki 2009 óta szervez ehhez hasonló eseményeket a következőképpen írta le a játék mondanivalóját: "A rendszer bonyolult, sokféle viselkedésre képes, és a "fenntartható" működésmódok között is vannak olyanok amelyek a társadalom számára kellemesek, mások nagyon nyomorult életet jelentenek, de mivel a határok között maradnak, fenntarthatónak mondhatók. Ha megértjük az ökológiai összefüggések működését, akkor jól együtt lehet velük működni, ha nem, akkor beléjük ütközünk és ez általában kellemetlen következményekkel jár."

A játék végén igen tanulságos eredmények születtek és Dr. Kuslits Béla segítségével számos következtetést levontunk a környezetvédelem fontosságától az olajkitermelés nemzetközi gyakorlatán át egészen a szociális szolgáltatások születéscsökkentő hatásáig.  A játékvezető maga így fogalmazott: "Én nagyon jól éreztem magam ezen a napon. Az egyik leglelkesebb és legintelligensebb társaság akivel eddig dolgoztam. Meglepő volt számomra, hogy milyen sokan próbálták előre kiszámolni a döntéseik eredményét és nem csak érzésből pakolgatták az erőforrásokat. Annak is örültem, hogy nem nagyon  volt olyan, aki háttérbe vonult volna. Mindenki kompetensnek érezte magát és ki is vette a részét a szimulációból. A játék végén, a beszélgetés alatt felmerülő kérdéseket is izgalmasnak találtam, jó érzés ilyen társasággal dolgozni."

A következőképpen értékelte az eseményt Pintér Melinda, főszervező: „Rendkívül sikeres három napot zártunk és ismét egy olyan rendezvényt tudhatunk a hátunk mögött, ami tovább öregbítette a SZIK hírnevét. Ezután a hétvége után nem kérdés számunkra, hogy a jövőben még szorosabbra fűzzük majd az együttműködést új partnereinkkel.”

 

Makk János

 

Bővebben...

Nyári Egyetem a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban

2015. július 6-12. között harminckét hallgató érkezett Budapestre, hogy részt vegyenek a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium első alkalommal megrendezett nyári egyetemén, amely az „Interdisciplinary understanding of normativism in economic research” címet viselte. Szlovéniától Lengyelországon át egészen Finnországig jutott a nyári egyetem híre, így összesen hét országból érkeztek hallgatók, akik egy igazi nemzetközi csapat részévé válhattak.

Bővebben...

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium immár másodjára szervezte meg farsangi álarcosbálját. A hajnalig tartó mulatság idén is nagy népszerűségnek örvendett a budapesti szakkollégisták között.

Bővebben...

Legutóbbi Public Lecture alkalmunk keretében vendégül láttuk Szerencsi Ági öregdiákunkat.

Bővebben...

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium idén már a 26. szimpóziumát szervezte november 28-án, amely ez alkalommal a hivatás témakörét járta körül. Mint minden évben, az idei szimpózium is hatalmas népszerűségnek örvendett, a PPKE-JÁK Szent II. János Pál pápa díszterme színültig megtelt az érdeklődő középiskolásokkal, egyetemistákkal és idősebbekkel.

Bővebben...

Dr. Stumpf István alkotmánybíró látott minket vendégül tegnap az Alkotmánybíróság épületében. Az AB történetéről, jelenlegi szerepéről, Magyarország Alaptörvényéről és a nemrég meghozott döntésekről beszélgettünk. 

A ceglédfürdői kollégiumi hétvége alkalmából látogatott el hozzánk Kolber István, a Demokratikus Koalíció képviselője. A Public Lecture keretében szóba került a párt programja, az ötletek megvalósításának lehetősége, a fiatalok szerepe és felelőssége a társadalomban, Ferenc pápa és a magyar innováció, kutatás-fejlesztés helyzete.

 

Balog Ádámmal, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével nyílt lehetőségünk egy beszélgetésre november 10-én. A felmerült témák között szerepeltek aktuálpolitikai kérdések és folyamatok, a közgazdaságtan célja és jövője, a devizahitelek, valamint a szakkollégiumi lét.

 

Ugyancsak a Public Lecture keretében volt vendégünk Kovács Zoltán, Magyarország jelenlegi nemzetközi szóvivője. A beszélgetés során érintettük a választókerületek átrajzolását, az internetadót, a propagandaháborút, a politikai moralitást és a globális nyitás kérdését.

A szakmaiság sokat jelenthető „szlogenje” mögé mindig igyekszünk belecsempészni azt a jellemzőt, ami a hivatás sajátja: a szakma elhivatott szeretetét. Aki így beszél munkájáról, ahogy Dávid Gyula tanár úr október 30-án szakkollégiumunkban, olyan nehezen emészthető, sehova sem tehető fogalmakat is érdekesen tár fel a hallgatóságnak, mint a neutrínó, kvantumtér-elmélet vagy a Hubble-törvény. Bár előadásának címe „Az univerzum jövője” volt, jelentősége mégsem csak abban merült ki, hogy három-négy lehetséges forgatókönyvvel is megismerkedhettünk a nagyon távoli fizikai jövendőt illetően. Különlegessége inkább abban mutatkozott meg, hogy elmosván a határokat kötetlen elmélkedés és embert próbáló levezetések között föltárta a világegyetem, a valóság és a fizikuslét szépségeit.

Az idei Public Lecture második alkalmán Szakkollégiumunk meghívottja Dr. Surján László, az Európai Parlament volt alelnöke.

Bővebben...

Vendégünk volt dr. Forbáth Péter kardiológus, aki nemrég vette át a vasdiplomáját a SOTE-n. Beszélt nekünk arról, hogy hogyan élte meg a saját orvosi hivatását, ami különösen érdekes, hiszen dr. Forbáth Péter a kommunizmus alatt kezdte a pályáját, és tagja volt annak az orvosi csoportnak, ami az első szívkatéter műtétet végezte Magyarországon. Volt, hogy tíz órát dolgoztak néhány vérminta oxigénszintjének megállapításával, vagy egy amerikai nagynénitől kérték, hogy postán küldjön szívkatétert (ami akkor Amerikában már öt dollárért kapható volt, itthon viszont az orvosok sem ismerték) az itteni műtéthez.

Bővebben...

A Youth Language Bar, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata és a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium együttműködésének gyümölcse. A programsorozat keretében a fent említett intézmények diákjainak, valamint az Erasmus programban résztvevő fiataloknak nyílik lehetősége öt különböző nyelven, megadott témák alapján beszélgetni.

Bővebben...

A Public Lecture nyitó estjén Navracsics Tiborral, hazánk külgazdasági és külügyminiszterével beszélgettünk. A legforróbb témánk az orosz-ukrán konfliktus volt.

El a multikkal? Kié a magyar föld? Merre tovább, Európa? Többek között e kérdések köré rendeződött május 14-én a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium által szervezett kerekasztal-beszélgetés, ahol Morvai Krisztina, a Jobbik, és Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője beszélgettek arról, hogyan képzelik el munkájukat az Európai Parlamentben – amennyiben bekerülnek.

Bővebben...

Tizennégy fős szakkollégista különítményünk is gazdagította azt a több milliós zarándok tömeget, amely április végén Rómába érkezett II. János Pál és XXIII. János pápák szenttéavatására.

Bővebben...

Az országgyűlési és az EP-választások között Public Lecture sorozatunk vendége volt Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője, a párt társelnöke. A több, mint két órás beszélgetés során beszéltünk a zöld politika perspektíváiról, az LMP céljairól itthon és az Európai Parlamentben, és természetesen szóba jött az ominózus Kálmán Olga-interjú is.

Március 31-én Balog Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterével, református lelkésszel oktatáspolitikáról, szakkollégiumi mozgalomról és a magyar fiatalok helyzetéről beszélgettünk.

A fiatalok helyzetéről, a felsőoktatásról és az elvándorlásról, valamint a politikai karrierlehetőségekről vitázott Bárándy Gergely szocialista és Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő csütörtök este Budapesten, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban.

Bővebben...

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium adott helyet az idei év első Interkolljának, vagyis a Szakkollégiumok Egyezető Fórumának rendszeres ülésének. Köszönjük a 31 szakkollégiumból érkező több, mint 70 képviselőnek, hogy megtisztelt minket jelenlétével. Az Oktatási Hivatallal kapcsolatos kérdéseket vitattuk meg és sor került a SZEF Kommunikációs Bizottsága tagjainak illetve a Minősítést Segítő Bizottság egy tagjának megválasztására.

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium nevében ezúton köszönjük az előző évi bizottság tagjainak munkáját,

 • Ványa Bertalannak,
 • Tóth Ferencnek,
 • Vit Eszternek,
 • Czoller Dominikának és
 • Sipka Bencének,

és gratulálunk az újonnan megválasztott tagoknak,

 • Nagy Péternek
 • Nagy Dávidnak
 • Pavelka Alexandrának
 • Takács Gábornak
 • Ványa Bertalannak és
 • Burus Emesének!

Az Ignácosok is kivették részüket a közmédia és a Katolikus Karitász december 15-i, Jónak lenni jó!" elnevezésű jótékonysági akciójából. Délután ételt osztottunk, illetve az általunk elkészített több száz keresztény idézetekkel megspékelt szaloncukorral gazdagítottuk a menüt".

Az este folyamán ebből Pólya Viktor, diákbizottságunk elnöke személyesen is átadhatott párat élő adásban többek között Erdő Péter bíboros úrnak és a közmédia vezetőinek. Örülünk, hogy segíthettünk!

Immár 25. alkalommal került megrendezésre a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium szimpóziuma, a Horánszky utcai Párbeszéd Házában, november 29-én. A szakmai délután a Szabad nők. Szabad? címet viselte, ugyanis az előadások a nők társadalmi, munkaerőpiaci, közéleti és általános megítélésének dilemmáit járták körül.

Prominens előadók vettek részt az eseményen, többek között Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lux Elvira a Magyar Szexológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, Szalai Piroska a nők munkavállalási esélyeinek bővítéséért felelős miniszteri biztos és sok más elismert tekintély a legkülönbözőbb szakterületekről. Borász, kommunikáció és magatartástudományi szakértő, jogász, közgazdász, asszirológia és hebraisztika oktató, mérnök, tanító és zenész is képviselte álláspontját a női témában, az előadók névsora és a részletes program itt olvasható.

A sokféle szakterületről érkező értelmiségi nők egyetértettek abban, hogy komoly és megtervezett munkamegosztással lehetséges az élet különböző területein, a család és karrier között egyensúlyt tartani. A program borkóstolóval és a Playback színház különleges, rögtönzéses előadásával zárult.

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium 2013. augusztus 21. és szeptember 19. között a Nemzeti Tehetség Program pályázatán keresztül Gólyák tehetségének kibontakoztatására szolgáló egyéni fejlesztési tervek kidolgozása a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban címmel pályázati programját sikeresen lebonyolította. A program célja az elsőéves szakkollégisták integrációján túl a személyre szabott tehetséggondozási és fejlesztési tervek kidolgozása volt.
 
A közel egy hónapos projektidőszakon belül a hallgatók részt vettek több képzési programban (időgazdálkodási, tanulásmódszertan és életpálya-tervezési tréningen, valamint előadásokon az önmenedzselés és a képességfejlesztés témakörében), készségfejlesztő szimulációs játékban (STRATAGEM), továbbá két alkalommal lehetőségük volt személyes beszélgetésre szakképzett tanácsadóval is.
 
A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium bízik abban, hogy a program segítségével hozzájárulhatott az elsőéves szakkollégisták integrációjához, valamint ahhoz, hogy az egyénre fókuszáló fejlesztési tervekkel elősegítse a hallgatók tehetséggondozását és szakmai fejlődését.

2013. április 19-én szakkollégiumunkban került megrendezésre a szakkollégiumi minősítés tapasztalatait és fejlesztési lehetőségeit bemutató országos konferencia.

Feledy Botond rektor és Szendrő Péter, a Szakkollégiumi Minősítő Bizottság elnökének rövid köszöntője után az első kerekasztal beszélgetés keretében a szakkollégiumi mozgalom céljairól és szerepéről hallhattunk. Vendégünk volt Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár (BCE), a Rajk László Szakkollégium elnöke, továbbá Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár úr és Stumpf István jogász, politológus, alkotmánybíró – utóbbiak kollégiumunk Tanulmányi Tanácsának tagjai. A beszélgetésben részt vett még Szendrő Péter és Feledy Botond is.

Bővebben...

2012. november 23-án került megrendezésre a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium XXIV. szimpóziuma, közös rendezésben az ELTE Konfuciusz Intézettel.

A rendezvényre, amely a napjainkban egyre jelentősebb gazdasági szerepet betöltő Kínát és a kínai vállalatoknál való munkavállalást kívánta megismertetni a résztvevőkkel, a Párbeszéd Háza konferenciatermében került sor. Neves szakemberek igyekeztek lerántani a leplet erről a gyorsan változó, a nyugat számára még mindig titokzatos országról, megdönteni a sztereotípiákat és közelebb hozni a kínai kultúrát az érdeklődőkhöz.

Bővebben...

2012. március 29-én tartotta a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium XXIII. szimpóziumát, amelyet a társadalmi felelősségvállalás témakörében rendezett meg.

A szimpózium kiemelt célja volt a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának elemzése, mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Az előadások, beszélgetések, nemcsak átfogó képet nyújtottak, hanem javaslatokat, elvárásokat, egyéni és közösségi magatartásmódokat is megfogalmaztak. A szimpóziumot Dr. Smuk Péter a Szakkollégium rektora nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Szakkollégiumra és szakkollégistáira jellemző a magasabb tudományos szintre való törekvés, valamint a felelősségvállalás a tágabb közösségért, ehhez kapcsolódik a Szakkollégium XXIII. szimpóziuma, amely a társadalmi elkötelezettséget vizsgálja.

Bővebben...

Szakkollégiumunk április 4-én tartotta a tavaszi félév első teaházát. Vendégünk volt P. Szabó József újságíró, Kína-szakértő, akitől a hetekben lezajlott kínai Országos Népi Gyűlésről hallhattunk.

Rövid bevezető után megtudhattuk, miről született döntés Kína parlamenti funkciót betöltő intézményében: új pártelnököt és miniszterelnököt választottak, valamint a minisztériumokat is átalakították. Lezajlott egy nemzedékváltás is, ugyanakkor ez nem példa nélküli, sőt, maga a párt határozott úgy, hogy tízévenként a tagok jelentős részének cseréjére van szükség.

Bővebben...

„Miért beszél róla mindenki? Miért hallgat róla mindenki – Őszinte párbeszéd a fenntarthatóságról” címmel szervezett teaestet Pólya Viktor és Uzsák Zsuzsanna szakkollégistánk egy valóban kényes, mégiscsak aktuális problémáról, a fenntarthatóságról. Az eseményre november 13-án este, mintegy 70 érdeklődő érkezett a Párbeszéd Termébe.

Bővebben...

December 5-én este 8 órakor tartotta meg intézményünk, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium az őszi szemeszter utolsó teaházát, Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban - alternatív utak címmel. Szervező szakkollégistánk Melhardt Ágnes két meghívott vendége Baritz Sarolta Laura nővér és Rakonczai Éva volt.

Bővebben...

2014-ben elnyertük a Kiváló Magyar Tartalom címet!A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium honlapja Felhasználóbarát Honlap!Regisztrált Tehetségpont vagyunk!A szakkollégisták által indított konyhablogA szakkollégisták által indított konyhablog